четвер, 12 жовтня 2023 р.

                                 ІНДИВІДУАЛЬНА ТРАЄКТОРІЯ УСПІХУ ВЧИТЕЛЯ

Навчання  для освітян «Safeguarding.Безпека дитини в освітньому середовищі»


Центр гідності дитини Українського Католицького Університету створив вперше в Україні курс про безпеку дітей «Safeguarding.Безпека дитини в освітньому середовищі», метою якого є нагадати освітянам та працівникам, дотичним до цієї сфери, про поняття насильства, як розпізнати ймовірних постраждалих і хто може бути кривдником. Цей курс унікальний тим, що вводить поняття сейфґардинґу, яке раніше не використовувалося у Україні, але яке успішно впроваджене в світову практику безпеки і захисту дітей.


Школа – це місце, де учні проводять більшу частину часу. Дорослі мають дбати про безпечне середовище, де дітям буде комфортно, безпечно, надійно розвиватися, вчитися і не просто бути в безпеці, а чутися в безпеці. 


Дослідження Центру гідності дитини УКУ «Сексуальне насильство в Україні» (2021 р.) показало, що:


  • 23% українців пережили сексуальне насильство та домагання в дитинстві – це кожен четвертий. Теоретично, така дитина може бути в кожному класі;

  • 4% українців пережили зґвалтування до 18 років;

  • 43% жертв нікому не сказали про те, що трапилось;

  • 62% українців вважають, що сексуальне насилля вчиняють незнайомці, а насправді у 85% випадків дітям спричиняють кривду знайомі дорослі.


Сейфґардінґ – це превентивна система захисту дітей від будь-яких форм насильства. Курс із сейфґардинґу є обов’язковим зокрема в Канаді, Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, Австралії та інших країнах перед початком кожного навчального року для всіх педагогічних та непедагогічних працівників, що дотичні до освітнього і виховного процесу. Центр гідності дитини УКУ створив подібний світовим практикам унікальний курс для українців, враховуючи особливості сьогоденних реалій. 


Курс «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» є корисним для всіх працівників закладів освіти, щоб розуміти, як розпізнати дитину, яку кривдять, як розпізнати кривдника, які бувають види насильства. Також, щоб знати норми поведінки між працівниками й дітьми, що зробити, якщо вчитель має підозру, що над дитиною чинять насильство, куди звернутися за фаховою допомогою.


Курс складається з 6 відеолекцій тривалістю від 4 до 10 хвилин, під час перегляду яких слухачі дізнаються:


  • Які існують компоненти для формування безпечного середовища для дітей.

  • Хто такі безпечні дорослі та офіцери безпеки у школі.

  • Чинники небезпеки. Який вигляд може мати насильство та на які ознаки поведінки ми мусимо реагувати.

  • Як розпізнати кривдника та захистити дитину.

  • Правила реагування на небезпеку, якщо дитина звернулась по допомогу та багато іншого.


Загальна тривалість курсу – 1 година. Після успішного проходження фінального тесту кожен слухач отримає сертифікат. 

 

Пройти курс можна зареєструвавшись на платформі UCU-online за посиланням: https://online.ucu.edu.ua/.../course-v1:UCU+EC19.../about.




Немає коментарів:

Дописати коментар