пʼятницю, 18 листопада 2022 р.




 

                          Цифрові техніки

              формувального оцінювання

                    в сучасній українській школі


            Основна ідея традиційної школи, яку часто не озвучують, але саме вона є основою дій педагога — все треба контролювати. Хто не виконав домашнє завдання, хто не заповнив щоденник, хто не вивчив вірш, хто не розв’язав рівняння. Головний інструмент, який сьогодні використовують для контролю, — оцінка.

          На практиці після оголошення оцінок часто спостерігаємо в учнів багато негативних емоцій, іноді сльози, ствердження “у мене нічого не виходить!” або кидання зошитів з викликом “взагалі робити не буду!”, втрату довіри до себе. Чи свідчить така реакція дітей про розвиток? Чи додає їм енергії, що так потрібна для подальшого руху?


 Навпаки — позбавляє сил.

          Дитина, яка вчиться у звичайній школі, відчуває дамоклів меч оцінки постійно. Які почуття це у неї викликає? Які цінності формує? Які навички розвиває? Сказати про позитив важко!

           На зміну традиційному оцінюванню приходить формувальне  - оцінювання для навчання. Це система з величезною кількістю методів і прийомів, під час якого діти мають можливість ідентифікувати свої сильні і слабкі сторони, зосередитися на тих навичках, що потребують удосконалення.

        На занятті  9 ТРАНСФЕР-МІСТЕЧКА ІННОВАЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ – 2022 у формувально – діяльнісній локації  вчителі зарубіжної літератури та основ християнської етики  познайомились з техніками формувального оцінювання,розробленими Академією розвитку особистості (Анна – Марія Богосвятська, місто Львів). Спробували окремі техніки власноруч, усвідомили необхідність навчати учнів принципів і способів самооцінки та бажання покращення власних результатів.

  Вихідна рефлексія заняття свідчить про те, що присутні успішно засвоїли запропонований матеріал, а вчитель зарубіжної літератури Тернопільської класичної гімназії Клименко Марія Василівна отримала приз -  « Емодзі - стікери» для інтерактивного зошита.

    Придбати «Цифрові техніки формувального оцінювання» та « Емодзі – стікери» можна  за адресою  https://bogosvyatska.com/

Презентація ТУТ

https://docs.google.com/presentation/d/1uz6E1kFJIjl2tyVbmhyGv6UIPwzCuQ2W/edit?usp=sharing&ouid=117268985661481783389&rtpof=true&sd=true


 https://docs.google.com/presentation/d/1_eW2px8vxJYqIw9X8o7ikkqc27wKbDoP/edit?usp=sharing&ouid=117268985661481783389&rtpof=true&sd=true


Немає коментарів:

Дописати коментар