пʼятницю, 10 грудня 2021 р.

 

           Педагогіка серця – джерело адаптації п’ятикласників

 

            Питання адаптації – одне з найважливіших питань у роботі класних керівників , які працюють з учнями 5 класу. Дуже часто це питання недооцінюється всіма членами освітнього процесу: для п’ятикласників багато нових вчителів, батьки не можуть змиритися з тим, що знизились бали, а окремі вчителі ідуть на урок до учнів 5 класу з небажанням враховувати особливості адаптації цього віку.  

  Часто виникає питання, коли розглядати питання адаптації п’ятикласників на шкільному консиліумі? Не пізніше листопада. За цей час учні або адаптувались, або ні.

          Як зробити так, щоб адаптація була безболісною? Про це спілкувалися класні керівники 5- х класів тернопільських загальноосвітніх закладів на вебінар - навігаторі з проблеми: «Організація адаптації п’ятикласників до навчання в основній школі».

          В основній школі докорінно змінюються умови навчання: діти  переходять від основного вчителя до системи «класний керівник – вчителі предметники», часто до кабінетної системи. На питання, чи відрізняється чим – небудь навчання в 5 класі від початкових класів, діти часто відповідають: «Малята просто вчаться рахувати, а ми вчимо математику; раніше  просто читали оповідання про те, що було, а тепер вчимося історії».



          На вебінарі розкрито причини труднощів періоду адаптації у зв’язку з віковими особливостями учнів та ознаки успішної адаптації п’ятикласників. Запропоновано методичні рекомендації для вчителів – предметників та батьків.                                                           


                                                         

       Важливим компонентом при адаптації учнів 5 класу є гра як на уроках, так і в позаурочний час. «Гра –це величезне світле вікно, крізь яке в духовний світ дитини вливається життєдайний потік уявлень, понять про навколишній світ» (В.Сухомлинський).

Слухачам запропоновано систему розвивальних ігр, які сприятимуть полегшенню адаптації п’ятикласників.

 ПРЕЗЕНТАЦІЯ ТУТ:

https://docs.google.com/presentation/d/1mGf2xwIexgVwR0OTgnhWENt76GpS0yv2/edit?usp=sharing&ouid=117268985661481783389&rtpof=true&sd=true

Немає коментарів:

Дописати коментар