вівторок, 15 січня 2019 р.

Розпочинаю добірку матеріалів для ноосферного вчителя


Розпочинаю добірку   матеріалів
 для  ноосферного вчителя

Рівень вашої духовності визначається творчістю, ідеями та думками, що несуть мир, добро та любов людям.
                                            Олеся Сергієнко
Завдання1 (на допомогу головам внутрішкільних методичних форм роботи).

                          Казка про дві півкулі
Завдання: представити функції двох півкуль головного мозку в театральній постановці за пропонованою казкою.
Казка про те, як дві півкулі дружно жити стали
(автор Є.В. Макарова, учитель)
Жили собі на світі ліва і права півкулі і думка.
Ліва півкуля завжди дуже серйозна. Вона у всьому сумнівається, їй потрібно все доводити. Постійно задає питання: Чому? Що? Навіщо? Куди? Скільки? Це їй потрібно, щоб все робити точно, наперед знати. Якщо щось не знає, то починає хвилюватися, переживати, зупинятися, запинатися. Вона ходить завжди за відомим шляхом, багато разів пройденим і не любить нічим ризикувати.

Права півкуля повна протилежність лівій. Дуже емоційна, чутлива, артистична, любить мріяти, уявляти, вона інтуїтивна і часто йде впевнено, навіть не знаючи точного шляху, але приходить до мети правильно. Її улюблені питання: Яке? Який? Які? Що відчуваєш? Що подобається? Вона дуже любить політати в хмарах, може придумати в польоті надзвичайно цікаве і красиве, але вона не поспішає щось робити, приймати рішення, втілювати свою ідею в життя.
           І ось одного разу думка захотіла, щоб у неї був свій будинок. І зустріла вона мозок. Побачила в ньому дві півкулі: ліву і праву. Ліва була дуже розумна, все питання задавала, сперечалась, доводила, щось робила, вираховувала. А права природою милувалася, все вигукувала: «Ах, яке все гарне! Як мені все подобається, як я все люблю!» І все в мріях літала.
Подивилася думка на них, та й вибрала ліву півкулю. Як же у них все склалося відразу! І будинок почали зводити, і комп’ютери придумувати, труби проводити, диміти, смітити. Багато чого досягли, навіть природу потіснили, широкими мостами ліс посунули, станціями річки осушили, трубами небо закоптили, дихати важче стало, але все-таки йдуть вперед і не можуть зупинитися.
І тут захотіла думка насолодитися красою досягнутого, порадіти успіхам і справам великим. А ліва півкуля пручається, не вміє вона ні насолоджуватися, ні радіти, їй би тільки робити і робити, йти та йти, а навколишній світ для неї матеріал та інструменти, і не замислюється вона, добро чи зло робить, для неї головне РОБИТИ.
Задумалася думка і заглянула до правої півкулі. А там!!! Пташки співають, картини малюються, про близьких людей піклуються, красою сонця, трави, річки насолоджуються, добрі речі створюються, та все з любов’ю робиться. Зраділа думка і залишилася в правій півкулі. Насолоджувалася вона добрими почуттями, і в космосі була, і в різних країнах побувала, і незвичайні речі створювала, і наспівалася, і натанцювалась. І захотілося їй цим зі світом поділитися, та права півкуля каже: «Не вмію я в світі реалізовуватися, я всю енергію на інтуїцію, уяву і фантазію витрачаю».
Стало прикро думці, виглянула знову з півкулі і тут таке помітила! Так вони ж зовсім поруч: ліва півкуля мозку і права! Живуть вони одна поруч з одною, не знаючи, в кожної є свої плюси. От би з цих півкуль зробити повноцінну кулю! І побудувала думка місток між ними, скріпилися вони і утворили єдине ціле!

І ось думка зарядилася енергією правої півкулі, захотілося їм казку чудову для всіх скласти і подарувати. Придумали казку, прослухали в правій півкулі – все сподобалося! Думка по містку перебігла, а ліва тут вже відразу десь і ручку, і зошит дістала, і всю казку на папір перемістила, і ось є тепер у вас можливість її почути.
Минув час.
А думка тепер в мозку не одна працює, народилися від неї незліченні мільярди думок! Оскільки ліва півкуля все втілює, права так і розійшлася: і пісеньку скласти, і віршик написати, і красиву картинку намалювати, і щось все нове та незвичайне їй бачиться, а лівій півкулі тільки і в радість робити! І добрі почуття від цього так з серця і ллються, серце-то, виявляється, так страждало, що ліва і права півкулі не дружать. А тепер воно краще працювати стало, і всі органи тіла здоровішими стали. І посмішка з обличчя взагалі не сходить, а якщо немає її, то спокій на обличчі і вдумливість в очах, а очі – дзеркало душі. І видно в них, як душа радіє, що ліва та права півкуля одним цілим стали, а швидкий потік думок в них так і хочеться ЦІЛІСНИМ МИСЛЕННЯМ назвати!
                                          
Ноосферна освіта – альтернатива традиційній освітній системі, що дозволяє пізнати біоадекватний, природовідповідний, продуктивний методи викладання.









Немає коментарів:

Дописати коментар