четвер, 27 квітня 2023 р.

 

                       Уроки зарубіжної літератури по - новому

Про вивчення зарубіжної літератури в сучасних  реаліях велась розмова під час онлайн зустрічі вчителів зарубіжної літератури міста Тернополя. Школа уже другий рік працює в умовах війни. Непросто і вчителям і учням. Особливого підходу вимагають уроки літератури: словом можна лікувати дитячу душу, але  й можна ранити. Потрібен новий підхід до викладання літератури.

             Про це  розповіла учасникам зустрічі Грицак Наталія Русланівна, доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, професор кафедри української та зарубіжної літератур і методики їх викладання.

           Насамперед, це необхідність враховувати психологічний стан усіх учасників освітнього процесу, вразливість і можливу тривожність. Це вимагає певної делікатності і коректності висвітлення певних тем учителем. Тому  потрібно переглянути  запропоновані для вивчення художні твори, прочитати їх під іншим кутом - погляду людини, що пережила війну. Головний принцип навчання має стати «НЕ ЗАШКОДЬ!».

Зараз читання книг – невідємна  складова  психологічного розвантаження, психотерапія. Грицак Наталія рекомендувала учасникам вебінару прочитати книгу Ростислава Семківа «Як читати класиків». Саме там можна знайти відповіді на багато актуальних питань.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар