середу, 18 вересня 2019 р.



 Зустріч з актуальною книгою
Одне з найважливіших і найважчих завдань кожного учасника освітнього процесу – виховання громадянина – патріота своєї держави. Про це велась розмова на засіданні консультпункту класних керівників 8- 11 класів.
Загальна соціо-культурна ситуа-ція, виклики щодо збереження ціліс-ності й держав-ності України, військова загро-за,завдання консолідації суспільства визначають нагальність підвищення уваги до виховного потенціалу освітнього середовища.
Програми «Нова українська школа у поступі до цінностей» та Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти наголошують на інтеграції виховної роботи в освітньому процесі.
На  нашому зібранні я ,як вчитель української мови і літератури,ділилась особистим досвідом співпраці з класним керівником і батьками.
А назвала нашу зустріч, яка проходила  у ТСШ №5, дуже просто – засідання у «Маминій світлиці». Гостем світлиці була авторка книжки «Ти зробив усе, що зміг» Леся Орляк, мама колишнього випускника ТСШ №5, воїна , який заги-нув у російсько –українській війні .
На засіданні поділилась досвідом проведення уроку памяті про Сашка Орляка : «Живе лише той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя».
Книга «Ти зробив усе, що зміг» - не лише особистий дебют Лесі Михайлівни в літературі, а, мабуть, і дебют книжки – ластівки про правду теперішньої війни. Ось як про це на засіданні "Мами-ної світлиці"сказала сама авторка: «Для мене дуже важливо, що я присвятила цю книгу своїй дитині…Я хотіла, щоб це був рухомий пам’ятник синові…Може хтось прочитає і задумається, що і від нього залежить, аби Україна відбулась як держава».
Відповідно до протоколу методичної ради ТОКІППО книгу запропоновано освітнім закладам вивчати на уроках літератури рідного краю і позакласному читанні.
Скажу з власного досвіду, книга "Ти зробив усе, що зміг"– справжнє джерело патріотичного і сімейного виховання.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар