вівторок, 29 січня 2019 р.

Перлинки досвіду





Борщук Л.М.,вчитель зарубіжної літератури ТУГ
Мельничук І.В., вчитель інформатики ТУГ
Урок – ток-шоу
«Чи є майбутнє у книги?»
Мета: формувати уміння визначати проблематику статті Ніла Геймана «Чому наше майбутнє залежить від читання», культуру мовлення, літературний смак, узагальнити знання з теми «Історія розвитку комп’ютерної техніки», повторити тему «Інформаційна система»; розвивати навички групової роботи, пізнавальну й комунікативну активність, уміння самостійно опрацьовувати інформацію та презентувати її,  сприяти розвитку творчих здібностей учнів; виховувати прагнення до літературної освіченості, гуманістичний світогляд, толерантне ставлення до думок і почуттів оточуючих.
Обладнання: портрет Ніла Геймана, текст статті «Чому наше майбутнє               залежить від читання», епіграфи, меми,презентація, фарби, пензлі, телефони, планшети.
Тип уроку: бінарний.
Книжка, можливо,  - найбільш складне і велике чудо з усіх чудес, створених людством на шляху його до щастя.
М. Т. Рильський
Книга не помре, книга залишиться необхідною.
УмбертоЕко
Комп'ютер потрібен, щоб служити людині. Не потрібно, щоб людина служила комп'ютеру.
Г. Метьюсоу 

Перебіг уроку
І. Організаційний момент.
ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми й мети уроку.
Вчитель зарубіжної літературиДобрий день. Запрошуємо вас на наше ток-шоу. Сьогоднішня тема давно не дає спокою сучасному суспільству.Люди ведуть диспути, пишуть трактати, доводячи одне одному, що важливіше: книга чи комп’ютер?
Вчительінформатики.Наше головне завдання  сьогодні – зрозуміти,що є основним джерелом інформації та розвитку, а також з'ясувати, ким стануть у майбутньому  книга і комп’ютер – друзями  чи  ворогами? Враховуючи, що майбутнє настає уже сьогодні, це питання тим більш актуальне. Керуватися будемо такими епіграфами (вчитель зачитує).
Вчитель зарубіжної літератури. Наш урок сьогодні буде незвичним. Пройде він у формі ток-шоу, і, оскільки ХХІ століття диктує нові вимоги до Нової української школи, ми із вчителем інформатики будемо на уроці наставниками, тьюторами, а нашу учні-ведучі разом з вами доведуть перевагу книги або ж технологій.
Вчительінформатики. Ми впевнені, що вам сьогодні все вдасться. Будьте тими, ким ви є, - собою, - і ви запалите вогник нашого уроку, а заодно й увесь світ.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Учень1.Наша аудиторія об’єдналася у дві групи:  «книголюби» та  «техномани». Також у нас є спеціальний гість – Ніл Гейман, видатний англійський письменник, автор статті «Чому наше майбутнє залежить від читання».
Учень 2.Лідерів груп я прошу озвучити  девіз  групи  та ваші очікування від ток-шоу. Працюючи далі, пам’ятайте, що «поняття лідерства передбачає уміння чути іншого, відчуття команди і власної підпорядкованості задля конкретної мети» (Хартія вільної людини).
Учень1.Як сталося, що проблема читання стала настільки важливою? Свій вибір у житті кожна людина робить сама. Можна багато розповідати про вплив тих чи інших обставин, але ми знаємо, що саме наш, особистий  вибір має велике значення і наслідки.  
Право не читати. Наскільки актуальне це право сьогодні? Цифрові комунікації  замінюють  живе спілкування на електронне. Наші сучасники надають перевагу інформації з інтернету, паперова література й візити в бібліотеку для багатьох стали чимось екзотичним.
Учень 2.Але вчені з цього приводу вже давно б’ють на сполох. Здавалося б, все стає набагато простішим і мобільним. А з другого боку – доведено, що цифрова культура веде до примітивізму, люди не вміють вільно мислити.
Щодо читання, нами було проведено опитування молоді віком до 18 років. Давайте поглянемо на результати й обговоримо їх.
Діаграма результатів опитування «Чи читаєте ви книги і як часто?»
Учень 1.Шановні книголюби, чому результати саме такі?
Учень 2.Чи очікували на такий результат техномани?
Учень1.Німецька журналістка і блогер Енні Мюллер у «Сповіді книгомана», звертаючись до своїх однолітків, написала у своєму блозі про десять переваг тих, хто читає книги, і зробила висновок: «… запам’ятай – ті люди, які читають книги, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор! Мотивує, чи не так?».
Видатний англійський письменник Ніл Гейман прочитав чудову лекцію, яка вразила багатьох людей та яку варто порадити усім, хто не розуміє, навіщо читати художню літературу та яка від цього користь.
Надаємо слово Нілу Гейману.
Ніл Гейман:
Я хочу поговорити з вами про читання. Про те, що читання художньої літератури, читання для задоволення є однією з найважливіших речей у житті людини. Я, очевидно, дуже упереджений, адже я - письменник, автор художніх текстів. Я пишу і для дітей, і для дорослих. Уже близько 35 років я заробляю собі на життя за допомогою слів. Безсумнівно, я зацікавлений у тому, щоби люди читали, особливо художню літературу, щоби існували бібліотеки та бібліотекарі, а також місця, де можна читати.Тому я упереджений як письменник. Але ще більш упереджений як читач.
Учень1.У нашій дискусії ми будемо опиратися на статтю Ніла Геймана «Чому наше майбутнє залежить від читання».
Учень 2.Або заперечувати її тези.
Учень1.Цицерону належить вислів: «Будинок, у якому немає книг, подібний до тіла, у якому немає душі». Чи погоджуєтеся ви зцим?
Інтерактивні ігри на сервісі Learningapps.
Вчитель інформатики. Пропонуємо техноманам пограти в інтерактивні ігри. Для цього потрібно зісканувати QR-код і виконати завдання. В результаті отримаєте слова-підказки. Вам потрібно сказати, в яких творах зустрічаються ці слова і як вони стосуються теми ток-шоу (твори Р.Бредбері, О.Хакслі, Дж. Оруелла, у яких передбачено різноманітні технологічні винаходи).
Хмарка малюнків.
Вчитель зарубіжної літератури. Книголюбам пропонуємо намалювати асоціативні образи до книги і скласти з них Хмарку малюнків, утворивши крону Дерева.
Учень1. І.Франко писав: «Кожний сучасний письменник є неначе дерево, що своїм корінням впивається якомога глибше і міцніше у свій рідний національний ґрунт, намагається увібрати в себе якнайбільше його соків, а своїм пнем і короною поринає в інтернаціональній атмосфері ідейних інтересів, естетичних і моральних змагань». Прокоментуйте слова українського митця в контексті отриманого Дерева.
Учень2. Прикметою часу стало невміння сучасної молоді виразити себе в слові. Як можна змінити цю тенденцію? Ваше ставлення, опираючись на статтю Геймана,  до висловлювання Вольтера: «Читаючи авторів, які гарно пишуть, звикаєш гарно розмовляти».
Учень1. Безперечно, художня література відкриває залежність від читання. Саме читання вже є задоволенням. Наша творча група запитала у вчителів та просто перехожих: «Яка роль книги у вашому житті»?
Відеоінтервю «Роль книги у вашому житті».
Учень 2. Що думають техномани про такі відповіді?
Учень1. «Є злочини набагато гірші, ніж спалювати книжки. Наприклад – не читати їх» - так казав Рей Бредбері. Давайте послухаємо, що може чекати нас у майбутньому.
Інсценізація уривка з роману Р.Бредбері «451 градус за Фаренгейтом».
Кларіс: Можна щось запитати? Чи давно ви працюєте пожежником?
Гай:  Вже десять років.
Кларіс: А ви коли-небудь читаєте книжки, які палите?
Гай: Це протизаконно! (засміявся)
Кларіс: Авжеж, авжеж...
Гай: Це непогана робота. В понеділок палити книжки ЕдниМіллей, в середу - Уїтмена, в п'ятницю - Фолкнера, перетворювати їх на попіл. Отакий наш професійний девіз. Ми спалили з тисячу книжок. І жінку, яка захищала свої книги до кінця.  Ми спалили твори Данте, і Свіфта, і Марка Аврелія...
Кларіс: А чи правда, що колись пожежники гасили пожежі, а не розпалювали їх?
Гай: Ні. Будинки завжди були вогнетривкі, запевняю вас.
Кларіс: Дивно. Я чула, ніби колись горіли будинки, а пожежники існували для того, щоб гасити вогонь.А я знаю ще щось, чого ви, мабуть, не знаєте. Вранці на траві лежить роса.
Гай: Яка ви дивна!
Кларіс: Мені іноді здається, що водії автомобілів не знають, що таке трава чи квіти, адже вони бачать їх тільки на великій швидкості. Ви бачили за містом рекламні щити завдовжки двісті футів? Автомобілі мчать так швидко, що реклами довелося подовжити, а то їх ніхто не зміг би прочитати.
Гай:Ви розмірковуєте так, ніби вам стонадцять років.
Кларіс: Я часом так і почуваю себе. Я боюся своїх однолітків. Вони вбивають одне одного. Хіба так завше було? Дядько каже, що ні. Лише минулого року застрелено шість моїх ровесників. Дядько каже, що його дід пам'ятав часи, коли діти не вбивали одне одного. Люди колись мали почуття відповідальності,зараз ми живемо в таку пору, коли люди не мають ніякої цінності. Людина - наче паперова серветка: в неї висякуються, зминають, викидають. А книга – це калька нашої душі. У нас є все для щастя, але чи Ви - щасливий? (відходить)
Гай: Що?! Щасливий? От дурниці! Звісно, щасливий. А що вона собі думає? Що я нещасний?.. Та ні, я нещасний. Я носив своє щастя, мов маску, а дівчина зірвала її і втекла через лужок, і вже не можна постукати до неї в двері, щоб вона повернула мені  цю маску. Певне, в книжках є щось таке, чого ми не можемо навіть уявити собі, тому ця жінка залишилась у будинку, охопленому вогнем. Бо хто піде на смерть отак, ні сіло ні впало?
Я змарнував всі свої десять років. А ще вперше зрозумів, що за кожною книжкою стоїть людина. Людина плекала свої думки. Хтось, може, поклав усе життя, щоб записати те, що думав, що бачив, а тут з'являюся я і - ф'юїть! - за дві хвилини все перетворено в попіл.
Бітті:Все це дурниця! Не забивай собі голову! З кожним століттям темп прискорюється. Обсяг книжок зменшується. Стисле видання. Переказ. Екстракт. Чимало людей ознайомилися з «Гамлетом», прочитавши одну сторінку переказу в збірнику, який твердив: «Нарешті ви зможете прочитати всіх класиків! Не відставайте від своїх сусідів!» Розумієте? Ось вам інтелектуальний стандарт. А тепер, Монтег, швидше крутіть плівку! Швидше! Переказ переказу! Витяг із переказу переказу. Один стовпчик, два рядки, заголовок! І за хвилину все випаровується з пам'яті. Треба, щоб людина завжди перебувала в натовпі, щоб її не покидало відчуття стадності - тоді вона не матиме часу думати, чи не так? Більше книжок з малюнками. Більше фільмів. А поживи для розуму менше й менше. І все це відбулося без будь-якого втручання зверху, без уряду. Це почалося не з вказівок, наказів чи цензури, ні! Люди самі перестали читати, з власної волі. Технологія, масовість ужитку - ось що призвело до сучасного становища. Тепер завдяки їм ви завжди можете бути щасливим: читайте собі комікси, солоденькі любовні сповіді чи торговельно-рекламні видання. Ми всі повинні бути однакові. Кожен схожий на кожного, мов дві краплі води, і тоді всі будуть щасливі, бо не буде велетів, перед якими треба схилятися в шанобі, на яких треба рівнятись. Отак! А книжки - це заряджена рушниця в помешканні сусіда. Спалити її! Розрядити рушницю! Зруйнувати людський розум!
Гай:А проте так запам’ятався момент, коли якась книжка, наче білий голуб, покірливо опустилась мені просто в руки, тремтячи сторінками-крилами. У тьмяному, мерехтливому світлі відкрита сторінка майнула, мов білосніжне перо з тендітним візерунком написаних на ньому слів. Ми розпочали й виграли дві атомні війни. Чи не тому нам так весело, що ми забули про весь світ? Чи не тому ми такі багаті, що всі інші у світі бідують, а нам це байдуже? Я чув, що у всьому світі люди голодують, а ми розважаємося. Чи не тому нас так ненавидять? А чому, ти знаєш? Я не знаю. Може, книжки нам хоч трохи допоможуть? Може, хоч завдяки їм ми не повторимо тих самих жахливих помилок!
Кларіс: Отже, тепер вам ясно, чому книжки викликають таку ненависть, чого їх так бояться? Вони показують пори на обличчі життя.
Учень2. Чию позицію ви підтримуєте? Чому?За Хартією вільної людини, «читати і творити – означає мислити. Варто боятися порожнечі й байдужості».
Ніл Гейман: книги та бібліотеки мають неймовірну здатність зцілювати від байдужості. Бібліотека – це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися. Це освіта, яка не закінчується в той день, коли ми залишаємо школу чи університет. Це дозвілля, це притулок і це доступ до інформації.
Учень1. Пропоную переглянути з нашим екскурсоводом найкрасивіші бібліотеки світу.
Індивідуальне повідомлення «Найкрасивіші бібліотеки світу».
Учень 2. Що скажуть техномани про потрібність чи недоцільність існування бібліотек? Зверніть увагу на меми, розміщені у кабінеті, які також демонструють мудрість книг.
Учень1. Чи пов’язані, на  вашу думку, успіхи в читанні з досягненням життєвого успіху?
ІV. Підведення підсумків уроку.
Учень 2. Тож, аби узагальнити все нами сказане, давайте складемо діаманту на тему «Книга - комп’ютер».
Учень 1.(поки складають діаманту):Як гадаєш, до яких висновків дійдуть сьогодні наші учасники?
Учень2. Очевидно, що і книгам, і технологіям є місце сьогодні, і комп’ютер не замінить книгу, він тільки доповнюватиме її. Адже навіть італійський мислитель УмбертоЕко висунув тезу, що інтернет не віддаляє, а навпаки, приводить нас назад до Гуттенберга, адже за допомогою інтернету здійснюється зворотній перехід від візуального до вербального сприйняття інформації.
Зачитування діамант від книголюбів і техноманів.
Ніл Гейман:Альберта Ейнштейна одного разу запитали, як можна зробити наших дітей розумними. Його відповідь була і простою, і мудрою: «Якщо ви хочете, щоби ваші діти були розумними, читайте їм більше казок». Він розумів цінність читання й уяви. Я сподіваюся, що ми зможемо дати нашим дітям світ, у якому вони будуть читати, і ми будемо їм читати, а вони будуть уявляти і розуміти.
Я ж на згадку про мої гостини у вас дарую вам ці книжкові закладки.
Вчитель зарубіжної літератури. Розвиток технологій не стоїть на місці. Якщо раніше розширити світогляд люди могли лише завдяки читанню книг, то сьогодні ми маємо багато технічних засобів, які дозволяють нам швидше знайти і передати інформацію, візуалізувати за допомогою відеоідеї, отримати позитивні емоції, слухаючи музику на плеєрі.
Вчитель інформатики. Усе наше життя супроводжує книга. Пізнання світу починається з казки, яку нам розказує мама. Букварик – книга, яка вчить нас читати. Книжка може надихнути на створення нових проектів, на нові ідеї, подорожі або отримання будь-якого іншого цінного досвіду. Занурюючись у незнайомі ситуації та знайомлячись з різними персонажами на сторінках книг, кожен з нас розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей.
V. Домашнє завдання.
Вчитель зарубіжної літератури. Сьогодні у нас був незвичний урок, таким же буде й домашнє завдання,ми склали для вас книжковий гороскоп на 2019 рік .
Вчитель інформатики.Оберіть день свого народження – і перед вами з’явиться книга, яка захоче розділити з вами затишні домашні вечори.





Немає коментарів:

Дописати коментар