вівторок, 17 січня 2017 р.

тернопільщина гордиться...



 Учителю художньої культури і кожному українцю...

Що малював Шевченко на Тернопіллі?
Тарас Шевченко — відомий у світі, перш за все, як геніальний поет. Однак, відомий він і як талановитий художник.
 
Тарас Григорович був зачинателем реалістичного напрямку малярства та став основоположником критичного реалізму в українському мистецтві. Він — один із найталановитіших майстрів офорту свого часу та прекрасно володів усіма відомими тоді засобами графічного зображення.
Обдарований від природи хлопчина рано відчув тягу до малювання. Ще змалку крейда та вуглинка були для нього неабиякою радістю. З 1832 року Шевченко почав працювати в майстерні В. Ширяєва, особливий хист виділяв його з-поміж учнів. Тут Тарас познайомився зі своїм земляком-художником І. Сошенком, котрий зацікавився обдарованим юнаком і вирішив допомогти йому: радив і консультував, знайомив з видатними діячами: К. Брюлловим, О. Венеціановим, В. Жуковським, Є. Гребінкою, спільними зусиллями яких талановитого кріпака викупили з кріпацтва. Звільнення дало право Шевченку вступити до Академії мистецтв. Він став одним із найулюбленіших учнів Брюллова. У малярстві Тарас Шевченко робив дедалі помітніші успіхи.
Художник мріяв назавжди повернутись в Україну. В 1843 році Тарас Григорович нарешті приїхав на Батьківщину, де створив серію картин. Згодом Шевченко знайшов роботу в Київській археографічній комісії. Художник побував у різних місцях України, де змальовував і описував історичні пам’ятки. Відомо, що в 1846 р. Т. Шевченко побував у Почаєві та Кременці. На кілька днів зупинявся у Вишнівці. Містечко, без сумніву, привабило поета своєю багатою на події та імена історією. Тут познайомився з численними предметами старовини, що зберігалися в стінах палацу, записав народні пісні, легенди та перекази. На кам’яній лавочці в парку Тарас Григорович ділився враженнями про подорожі з місцевим конюхом Федіром Кружилкою, який не раз згадував і гордився цією зустріччю. З цієї лавочки Т. Шевченко зробив ескіз замку з боку старого Вишнівця та призамкової церкви, малював види містечка.
Відтак митець продовжив шлях до Почаєва. Туди прибув у другій половині жовтня. У Почаєві Тарас Григорович створив чотири малюнки аквареллю, два ескізи та начерк олівцем.
Аналізуючи Шевченкове мистецтво світлотіні, можна стверджувати, що художник був новатором у графіці середини ХІХ ст. Шевченко творив композиції з глибоким внутрішнім змістом. Його рисунки олівцем, тушею, аквареллю є унікальним явищем європейського малярства.
Мар’яна МАВДЮК, екскурсовод Національного заповідника «Замки Тернопілля»

Немає коментарів:

Дописати коментар