середу, 8 січня 2020 р.


                                    На допомогу вчителю у І семестрі 2019 -2020 н.р.                                                                                                       
             Декілька років поспіль моніторю професійну компетентність вчителів зарубіжної літератури та основ християнської етики. Відрадно, що рівень обізнаності їх з вимогами до викладання предметів зростає. Однак не завжди знаходжу відповідність між проінформованістю вителів з тих чи інших професійних питань і їх практичним використанням у роботі. Тому у методичному супроводі  професійного зростання педагога перевагу надаю таким формам роботи,які б наглядно демонстрували  необхідність запропонованого.
          Результативною є робота інтерактивної школи сучасного вчителя. Міжрегіональний інтегрований семінар «Методична мобільність як умова підвищення педагогічної майстерності», проведений разом із вчителями – словесниками Кіровоградщини, продемонстрував вміле продукування інноваційних ідей вчителями – партнерами, формування ціннісних орієнтирів у школярів. Учасники семінару розглянули питання оцінювання рівнів сформованості компетентностей учнів основної школи на уроках словесності,ознайомилися з постулатами біоадекватної технології.
           Створення ефективних умов для формування педагогічної моделі вчителя зарубіжної літератури через технологію методичної мобільності – мета Майстерні авторських ініціатив. Вчителі мають змогу зустрітись із колегами інших областей,які продукують родзинки власного педагогічного досвіду. Провела зустріч з адміністратором Fasebook – групи «Методичні родзинки уроків зарубіжної літератури»,переможницею Global teachear Prize Ukraine 2019 (ТОП- 50 найкращих вчителів України) Лесею Сич.
         Найбільш  багаточисельною  формою роботи у І семестрі було трансфер – містечко3. Вчителі – словесники працювали в інтегрованій творчій майстерні (вчителі української мови і літератури та зарубіжної літератури), робота якої була спрямована на «Творення особистості школяра в контексті компетентнісного навчання». Під час моделювання конструктора компетентнісного уроку словесності та інструментарію «доброї волі» на компетентнісному уроці словесності педагогам продемонстровані шляхи здійснення міжпредметної інтеграції через моделювання нових форм проведення уроків, дослідження «вічних» сюжетів та образів, компаративний аналіз програмових творів українських та зарубіжних письменників.
                                                           
Консультпункт для класних керівників 5-8 класів у І семестрі взяв за основу своєї діяльності педагогіку партнерства як запоруку успіху формування особистості школяра. На сьогодні найефективнішою формою  включення батьків у побудову соціального партнерства із школою вважається упровадження технології проектування моделі партнерської взаємодії з сім'єю. Вирішенню цієї проблеми присвячений семінар у ТЗОШ №14 «Секрети успіху класного керівника в організації дитячої особистості».             
         Формування патріотизму в закладах освіти впроваджується відповідно до «Концепції патріотичного виховання в системі освіти України». Однією з основних тенденцій розвитку виховання в сучасній українській школі має стати пошук форм «діяльнісного патріотизму». З цією метою провела майстер – клас зустріч за книгою Лесі Орляк «Ти зробив усе, що зміг», на яку була запрошена і сама авторка. Класні керівники мали змогу ознайомитись з «Книгою Добра», яка стала продовженням проекту «Діти за мир у всьому світі».
          Роль вчителя основ християнської етики у формуванні ключових компетентностей здобувача освіти – головна мета студії «Духовне джерело». Формування духовного світу дітей та молоді, духовності як і провідної якості особистості — велике і складне завдання, що стоїть у центрі уваги педагогів, вихователів, учителів, батьків, широкого педагогічного загалу. Особливої актуальності воно набуває сьогодні, коли складності соціально-економічного й політичного розвитку країни боляче вразили молодь. «Віра і наука. Надуманий конфлікт»,  «Інтеграція християнських цінностей в освітній процес у контексті формування життєвих компетенцій здобувачів освіти НУШ»- семінари з елементами тренінгу, під час яких вчителі основ християнської етики опрацювали як теоретичні так і практичні аспекти формування життєвих компетентностей учнів, основні підходи, технології необхідні для роботи вчителя. Провела  духовну зустріч вчителів ОХЕ з отцем Володимиром Демчуком, який розкрив тему «Жіночі постаті в Біблії».
         Продуктивною була робота видавничої студії «Краплинка»,яка підготувала до друку 8 конспектів, в яких навчальна тема розкрита через інтеграцію таких предметів: зарубіжна література, християнська етика,українська література.
          Учителька ТЗОШ №24 Желізко Юлія стала учасником заключного етапу "Учитель року -2020" у номінації "Зарубіжна література".




Немає коментарів:

Дописати коментар