четвер, 26 жовтня 2017 р.

Інтегрований семінар

                       Міжрегіональний інтегрований семінар
   «Методична мобільність як умова підвищення педагогічної  
                   майстерності вчителя зарубіжної літератури»
         Доброю традицією вчителів зарубіжної літератури стало щорічне прове-дення 19 жовтня у загальноосвітніх навчальних закладах міста Тернополя Дня зарубіжної літератури.  З метою залучення учнівської молоді до вивчення сві-тової літературної спадщини, формування у школярів гуманістичного світогляду, високої моралі, естетичних смаків, а також якостей громадянина України, який усвідомлює свою належність до світової спільноти у всіх школах міста проведені тижні зарубіжної літератури. Вражає своїм багатством і різноманітністю палітра шкільних заходів.

      19 – 20 жовтня проведено міжрегіональний інтегрований семінар «Методична мобільність як умова підвищення педагогічної майстерності вчителя зару біжної літератури». Учасниками семінару були методисти з української мови та україн-ської і зарубіжної літератури з Вінниці, Черкас,Львова, Києва.
 Гостинно зустріла учасників семінару Тернопільська спеціалізована школа І –ІІІ ступенів №29 з поглибленим вивченням іноземних мов. Учитель української мо-ви і літератури ТСШ №29, методист ТКМЦНОІМ Ковальчук Любов Методіївна  провела урок з позакласного читання у 8 –В класі: «Сила ангельської пірїнки за повістю – казкою Оксани Весни «Які ж вони – янголи?». Незважаючи на те, що книжка була в одному екземплярі, всі 26 учнів її не лише прочитали, але й зуміли глибоко зануритись в духовний світ героїв. Сюрпризом для всіх була зустріч з авторкою повісті – казки Оксаною Весною. Учні 8 – В класу подарували пись-менниці збірочку власних творчих продовжень книжки.


 Українська гімназія імені І.Франка об’єднала гостей-філологів з різних областей та господарів – учителів зарубіжної літератури міста Тернополя на засіданні інтерактивної школи сучасного вчителя зарубіжної літератури. Вперше прозвучав Гімн вчи-телів зарубіжної літератури міста Тернополя  (слова і музика Яциков-ської Наталії Дмитрівни, вчителя ТЗОШ №28). Богосвятська А.-М., кандидат філологічних наук, доцент кафедри гуманітарної освіти Львівського обласного інституту післядипломної освіти, член – кореспондент НАНО розкрила у своєму виступі «Слово – душа вчителя» - інструментарій уроку вчителя – майстра. Переможець Всеукраїнського кон-курсу «На крилах за-рубіжної літератури» у номінації «Осяяння душі» Борщук Людмила Михайлівна поділилась досвідом роботи з питань роботи з обдарованими дітьми і розкрила змістовий ресурс сучасного кабінету зарубіжної літератури.


Незабутньою для гостей семінару стала духовна екскурсія у Марійський духовний центр села Зарваниця. Ось як про це розповідає учасниця семінару Олена Станіславівна Ходюк.

Хресна дорога в дарунок серцю
   Коли серце чогось щиро прагне, то Бог обов’язково подарує це. Але в такий спосіб, що ти й не сподіваєшся. Цей момент стане осяянням Божої величі. І ти зрозумієш, що насправді для нього немає нічого неможливого…
   Так сталося і цього разу в житті Софії. Доля подарувала прекрасних людей для спілкування, для теплих стосунків і духовного зросту, тому що було у кого повчитися й наповнити серце новими враженнями. Тепер на його полотні з’явиться нова картина в імпресіоністичному стилі. Барвиста осінь яскравими малюнками створила настрій захоплення, щирість і простота людських стосунків доповнила палітру почувань натхненням.
    Твори, серце, новий дивовижний світ радості і світла! Все для тебе сьогодні! І  мудрість у теплому слові! І думка у мудрості тиші! І погляди друзів безмежно глибокі! І самотність під зорями святого місця! Все для твого зросту…
     ‒ Хіба отак можуть збуватися несподівано мрії? ‒ запитала Софія чи то себе, чи подругу, що йшла поруч по святій землі Зарваниці.
     ‒ Мабуть саме так вони й збуваються  ‒ несподівано,  ‒ почула у відповідь.
     Далі йшли мовчки, щоб мало можливість серце говорити з Богом.
     Уже зовсім стемніло ‒ осінній день куценький. Та ніч додала таємничості: у вогнях неба, світильниках людської оселі і свічках, що гріли руки мандрівників. Слово лилося з уст священика‒провідника, як живлюща вода, в якій купає свої фарби серце подорожнього хресної дороги.
    Часу не існувало зовсім: він не зупинився і не плинув ‒ його не було. Було тільки Небо, Молитва і палітра серця. А ще дивовижа ‒  двоє собак, що молилися разом із нами. Вони були серед нас рівні у молитві до Бога. Йшли, зупинялись, сідали і слухали, знову піднімались і йшли. І так усі стації ‒  від першої й до останньої.  
      Люди дивувались, а собакам це було звичайним явищем, бо ж, напевно, ми не перші їх супутники на хресній дорозі, яка очищає серця…


І справді, « Далекоглядне одне лиш серце. Найголовнішого очима не побачиш». Саме такою була тема пихолого – педагогічного тренінгу, який проходив у ТСШ №7. Учасники семінару роздумували над проблемами вічних людських цінностей: Добра, Милосердя, Співчуття, Любові.Тренінг проходив у біоадекватній технології, тому , щоб отримати зцілення від земних недуг, автори тренінгу – методисти ТКМЦНОІМ Ковальчук Л. М. та Несмашна Г.Є. використали неординарну форму проведення – терапевтичний сон.



Учасники тренінгу крок за кроком мандрували за небесним світилом, вирішували завдання сивочолого мудреця: очищали серця від «баобабів», складали сповідь – подяку рідному дому, дарували один одному духовну мудрість.


«Урок мовою серця» - так назвала свій виступ учасниця міжрегіонального семінару, методист із зарубіжної літератури ОТГ м. Борщева Чоловська Ольга Сільвестрівна.  Досвід роботи Ольги Сільвестрівни справді безцінний і був прийнятий на «ура».
Учасники міжрегіонального семінару побували у ТСШ №3і були вражені від почутого про роботу школи з уст директора Будій Надії Дмитрівни. Теплою була зустріч з автором підручників із зарубіжної літератури Міляновською Ніною Равілівною.

Перед учасниками інтерактивної школи сучасного вчителя виступила переможець Всеукраїнського конкурсу «На крилах зарубіжної літератури» у номінації «Осяння душі» (ІІІ місце) Желізко Ю.В. (учитель ТЗОШ №24).
                                                                          
Учасників міжрегіонального інтегрованого семінару вітали: начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради         Похиляк Ольга Петрівна і директор ТКМЦНОІМ Литвинюк Галина Іванівна. Вони вручили гостям пам’ятні подарунки і сертифікати.

     Музейну педагогіку як технологію презентувала гостям ТЗОШ №4.Учасники семінару побували у музеях «Бойової слави» і Юліуша Словацького.
              
Зі словами подяки за змістовний семінар поділилась завідувач лабораторією гуманітарної освіти Вінницького обласного інституту післядипломної освіти Коваленко Лариса Василівна.    
Редактор газети «Зарубіжна література» Чмигова Олена Олександрівна подарувала вчителям зарубіжної літератури примірники газет з публікаціями їх уроків.                        
                                                                                          
Два дні тривав семінар, а вражень – море…Є від чого радіти, бо результати праці красномовні. Кожен проведений методичний захід – діагностика майбутньої діяльності.

        Отож, до нових вершин, дорогі мої вчителі зарубіжної літератури!     

Немає коментарів:

Дописати коментар